Poliţia Rutieră Constanţa: Informare privind circulaţia rutieră

Poliţia Rutieră Constanţa: Informare privind circulaţia rutieră, 27.01.2014

Având în vedere faptul că, pe drumurile din judeţul Constanţa se circulă în condiţii de iarnă, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie au acţionat în permanenţă pe toate arterele, pentru informarea participanţilor la trafic cu privire la starea drumurilor şi pentru prevenirea evenimentelor rutiere.

Ca urmare a activităţilor desfăşurate de poliţiştii rutieri, în data de 26 ianuarie 2014 pe drumurile din judeţul Constanţa nu s-au înregistrat accidente de circulaţie.
Pentru a preveni accidentele rutiere şi pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra autovehiculelor, conducătorii auto trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

– verificarea sistemului de degivrare şi climatizare;
– verificarea sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceaţă;
– dotarea autovehiculelor cu anvelope specifice sezonului de iarnă, lanţuri antiderapante, săculeţi cu nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute, antigel.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone ţi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru fapta menţionată mai sus este de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 765 şi 1.700 lei, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

În ceea ce priveşte conduita pe timpul deplasărilor, poliţia rutieră vine în ajutorul conducătorilor de autovehicule cu următoarele recomandări:
– să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei);
– să circule cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu, gheaţă, polei, mâzgă sau zăpadă bătătorită;
– să folosească corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare cât si cel de climatizare şi dezaburire;
– să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a preveni producerea unei coliziuni atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
– să nu bruscheze comenzile şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor;
– în zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare să acţioneze din timp ştergătoarele de parbriz;
– în situaţia unor căderi masive de zăpadă care vor impune inchiderea sau restricţionarea temporară a accesului pe anumite drumuri, conducătorii auto să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri sau a semnalizării corespunzătoare.

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorulul Poliţiei de Frontieră Cernavodă – Punctul de lucru Hîrşova au intervenit în data de 26.01.2014 în intervalul orar 17.00-17.40, în intersectia DN 2A cu DN 22A (comunicaţia Constanţa-Tulcea) pentru deszăpezirea a două autoturisme, un autoturism marca Logan şi un autoturism marca Nissan în care se aflau trei persoane. Poliţiştii de frontieră au acţionat cu o autospecială marca Iveco Massiv.

Rugăm conducătorii auto începători să evite pe cât posibil conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.

În funcţie de evoluţia situaţiei meteorologice şi a celei operative înregistrate în judeţul Constanţa, vom reveni cu noi date şi informaţii.

Poliţia Rutieră Constanţa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *